Witte-Beerstraat

Beschrijving

Rechte straat beginnend bij de Gistelse Steenweg en eindigend bij de Zandstraat. Gevelrijen met aaneengesloten bebouwing vanaf 1905 tot stand gekomen. Woningen in historiserende stijl. Twee traveeën en twee bouwlagen, soms met entresol, onder pannen zadeldak, al dan niet gemansardeerd. Oranje-rodebaksteenbouw, de ene meer uitgewerkt dan de andere, door verschillend baksteengebruik en gebruik van gekleurde baksteen en tegels. Nummer 13 is het enige voorbeeld van een bepleisterde gevel met bijna gevelbrede erkeruitbouw op de verdieping.

• SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 236.
  • VAN OUTRYVE D' YDEWALLE, Beschrijving der gemeente St. Andries, 1930, p. 99.