Tombroekstraat

Beschrijving

Van Rollegemplaats naar Tombroekmolenstraat. Naam afgeleid van "tumba", grafheuvel en "broek", moeras. Reeds vermeld in 1627 en 1628. Circa 1900 ook Statiestraat genoemd. Leidt naar het gehucht Tombroek op Luigne, Moeskroen, Rollegem en Dottenijs.

Tombroek zou de woonplaats geweest zijn van Calvinisten en Stevenisten. Vanaf de Beekweg tot bijna in het centrum van Tombroek liepen van circa 1900-1963 de sporen van de buurttram van Kortrijk-Moeskroen, zie nummer 18 voorheen herberg "TRAM STATIE", zie opschrift. Straat met woon- en deels verdwenen commerciƫle functie, onder meer nummer 71, estaminet, voorheen "IN DE LEEUW VAN VLAANDEREN" en nummer 8, voormalige winkel, zie winkelpui en casement, met trapgevel van rode baksteen verfraaid met gele baksteen, ernaast venstertravee.

Onderwijs- en religieuze functie; nummer 5, locatie van geboortehuis van Mgr. Waffelaert, zie gedenksteen; heden echter nieuwbouw. Vestigingsplaats van de gemeentelijke begraafplaats.

• VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1987, p. 485-486.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline