Twee winkelhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee winkelhuizen

Beschrijving

Ontwerp voor twee winkelhuizen, burelen en een sigarenfabriek (achterin), samen met winkelhuis in Vredestraat, ingediend door architect L. Heutz, 12 april 1906, in opdracht van sigarenmakers A. Claeys en Vanden Bussche. Hun vroegere sigarenfabriek op dit perceel was begin maart 1906 uitgebrand. Straatwand Patriottenstraat met eenvormige bakstenen lijstgevels in eclectische stijl; op de begane grond centrale doorgang naar voormalige fabrieken achter ijzeren hek, bewaarde winkelpui links; bovengevels geritmeerd door kolossale rondboognissen in geprofileerde omlijsting met sleutel, de zwikken met florale reliëfs; gevelbreed mozaïekpaneel met opschrift "A. CLAEYS & VANDEN BUSSCHE CIGARES"; behouden schrijnwerk en ijzeren I-lateien.

Identieke gevel Vredestraat nummer 38 echter met vernieuwde begane grond.

Binnenblok met bewoonde bakstenen fabrieksvleugels van drie tot vier bouwlagen uit bouwperiode.