Geografisch thema

Onze-Lieve-Vrouwstraat

ID
8374
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8374

Beschrijving

Rechte verbindingsweg tussen het Gemeenteplein en de Vilvoordsesteenweg voorheen "Cruysstraetje", "Heylig Straetje" en "Heilige Kruisstraat" genoemd. Aangeduid in het kaartboek van de Abdij van 1699 als een onbebouwde straat waarbij het stuk grond tot aan het huidig Schuttershofstraatje werd ingenomen door het schuttershof. Deze zijde werd bebouwd vanaf de 18de eeuw, op de kaart van Ferraris (1771-1778) nog sporadisch, op het Primitief plan (1821) zo goed als volledig. Op de hoek met de voetweg Sleutelstraatje, werd in de eerste helft van de 18de eeuw de afspanning "Waux-Hall" opgetrokken. Dit dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen contrasteerde fel met de overige panden die bestonden uit eenvoudige eenlaagse werkmanshuisjes onder rieten daken met dakvensters (zie oude foto en schilderij van E. Betigny, 1936). De Waux-Hall werd gesloopt in 1946 en vervangen door de huidige drankencentrale, de meeste éénlaagse volumes werden behouden en voorzien van een pannen dak. Vrij gaaf bewaard zijn nrs. 13, 21, 23 en 25; nr. 15 werd voorzien van een nieuw parment met behouden ordonnantie en nr. 27 werd uitgebreid met een dakverdieping en nieuwe kroonlijst. De overzijde van de straat werd pas vanaf de tweede helft van de 20ste eeuw systematisch bebouwd.

  • DELESTRE J.B., Uit het verleden van Grimbergen, bewerkte en geannoteerde uitgave o.l.v. H. DE SCHEPPER, dl. II, Grimbergen, 1987, p. 39-40 en 229.
  • Gemeentelijk Kunstpatrimonium Grimbergen, tentoonstellingscatalogus, Cultureel Centrum Strombeek-Bever, Grimbergen, 1988, nr. 6.

Bron: VAN DAMME M. met medewerking van DEBACKER I. & BOEKSTAL P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Omvat
    Werkmanshuis

  • Omvat
    Werkmanshuis

  • Omvat
    Werkmanshuis

  • Omvat
    Werkmanshuis

  • Is deel van
    Grimbergen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onze-Lieve-Vrouwstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/8374 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.