Poddegemstraat

Beschrijving

Elleboogstraat tussen de Veldkantstraat en de Humbeeksesteenweg die de Maalbeek ten zuiden volgt. Op de Poppkaart van circa 1860 aangeduid als "Weg van Grimberghen naer de gebrande brug". De straatnaam verwijst naar het leengoed "Hof te Poddegem" (Tommenmolenstraat nr. 43) dat aan de overzijde van de Maalbeek was gelegen. De huidige aanleg dateert van 1996 zoals vermeld op de inhuldigingsplaat, ongeveer halverwege de straat.

Oorspronkelijk de verbindingsbaan tussen het centrum van Grimbergen en Verbrande Brug waardoor er reeds in de 17de eeuw vrij veel bebouwing aanwezig was (zie kaartboek van de abdij, 1699). Hiervan is weinig bewaard; enkel nrs. 183-185-187; 193-195; 197-199 (voormalig "Hof van Oyenbrugge") en nr. 88 getuigen van een oudere 17de- en/of 18de-eeuwse kern.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn