De Brulen

Beschrijving

Noordelijke aftakking van de Voorheide, vanaf circa 1845 tot 1922 uitkomend op brug 5 van het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten. In 1923 werd de oude draaibrug afgebroken en vervangen door een hoge vakwerkbrug aan de andere kant van de zwaaikom. Door het Belgisch leger opgeblazen op 11 mei 1940, werd in oktober 1944 door de Engelsen een Baileybrug gebouwd, die in 1955-1957 door de huidige betonnen brug werd vervangen.

Van de nieuwe, in 1963 toegekende, straatnaam zijn er reeds in het cijnsboek van 1368 sporen te vinden. "Brulen" zijn afgesloten ruimten, eertijds met hokken voor valken en prooivogels bestemd voor de hertogelijke jacht; Gregorius Breynaerts (gestorven in 1723), die meerdere jaren als valkenier in Engeland verbleef, woonde hier in de buurt.

Nummers 14-16 (17) en 35 (inmiddels gesloopt)zijn boerenarbeidershuizen opklimmend tot het eerste kwart van de 20ste eeuw, zie de verschillende nijverheidsvestigingen aan het kanaal (de zakkenfabriek Louis Blockx NV gesticht in 1923 maar inmiddels volledig vernieuwd, de vroegere "poeierfabriek", de voormalige veevoederfabriek en pluimveehandel, de huidige betonfabriek Mermans, enzovoort).

Nabij de brug: een imposante elektriciteitscabine van 1934: balkvormige bakstenen constructie met gecementeerde plint, dito omlijstingen, hoeklisenen en beëindigende baksteenfries.

• Gegevens verstrekt door M. Maes van IVEKA-Turnhout.

Auteurs: Plomteux, Greet