De Zeshonderd

Beschrijving

Westelijke zijstraat van De Lusthoven. Naamgeving naar een goed van 600 hectare, gelegen tussen de vaart en de baan naar Ravels, in 1849 door de gemeente aan de maatschappij "De Kempische Wateringen" verkocht en later overgegaan in privé-bezit. Er werden weiden gecreëerd en bossen aangeplant maar van een echte ontwikkeling van het gebied of een reële tewerkstelling voor de Arendonkse bevolking kwam weinig terecht. In 1919 werden 560 van de 600 hectare verkocht als jachtgebied (zie ook Watering en Gemeente-inleiding ).

Op het landgoed verspreide monumentale, driebeukige loodsen met horizontale, houten beschieting onder zadeldak (mechanische pannen, golfplaten) uit het tweede kwart vande 20ste eeuw(?). Ter hoogte van nummer 1, een grote bakstenen schuur met laadruimte op gelijkvloers en zolderniveau met oprit aan westelijke kopgevel; schuifpoorten; vernieuwde dragende structuren van staal en beton.

Auteurs: Plomteux, Greet