erfgoedobject

Gemeentehuis van Mechelen-aan-de-Maas

bouwkundig element
ID
1101
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1101

Juridische gevolgen

Beschrijving

Nieuw gemeentehuis dat in 1900 gebouwd werd ter vervanging van het oude gemeentehuis in de Dokter Haubenlaan. De ligging op de kruising van de Dokter Haubenlaan (oude centrum met kerk en gemeentehuis), Heirstraat, J. Smeetslaan en Rijksweg (nieuwe bewoningsconcentraties vanaf het midden van de 19de eeuw) duidt op de verlegging van het centrum in het begin van de 20ste eeuw. Het omvangrijke volume, in tegenstelling tot het bescheiden formaat van het oude gemeentehuis, illustreert de ontwikkeling van de gemeente. Vóór het gemeentehuis werd een marktplein aangelegd.

Neogotisch gebouw van negen traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien) met dakkapellen, door middel van een gevelsteen gedateerd 1900.

Baksteenbouw met natuurstenen banden en hoekbanden. De linkertravee is uitgewerkt als een belforttoren van vier bouwlagen onder recente spits, de vijfde travee en de negende travee zijn bekroond met een puntvormige gevelverhoging; beide traveeën flankeren het portaal, dat de vorm heeft van een drieledige rondbooggalerij; erboven drie vensterdeuren met een balkon ervóór, en boven de kroonlijst een attiek. Kruiskozijnen (drielichten aan het balkon) met hardstenen onderverdeling en ontlastingsbogen met hardstenen afwerking.

Rechts van dit gebouw bevindt zich een recent gedeelte van het gemeentehuis.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gemeentehuis van Mechelen-aan-de-Maas [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1101 (Geraadpleegd op )