Geografisch thema

Kwademeer

ID
8471
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8471

Beschrijving

Vormt het begin van de as Kwademeer-Bergenstraat-Brasel die vertrekkende van het centrum in oostelijke richting naar het gehucht Brasel (richting Retie) loopt.

Een eerste verharding van het Kwademeer met kasseien in 1895. Reeds in 1666 geschreven als "Quaeymeer", refererend aan een poel of plas die zich vermoedelijk bevond op de plaats waar nu het Hamerplein ligt. De naamgeving van dit pleintje verwijst naar het feit dat er in de omgeving twee smeden en een wagenmaker zouden gewoond hebben (zie Hofstraat). Op het plein, thans ingericht als parking, bevindt zich een torentje, in oorsprong een pissijn van de voormalige omheining rond de parochiekerk (zie Markt): een deels rond, deels octogonaal versneden bouwwerkje van baksteen en arduin, bij de verplaatsing weliswaar verkort en aangepast.


Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n6, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Eclectisch herenhuis

  • Omvat
    Eclectisch herenhuis Villa Verbeeck

  • Omvat
    Woonhuis met apotheek

  • Is deel van
    Dessel


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kwademeer [online], https://id.erfgoed.net/themas/8471 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.