Geografisch thema

Pastorijstraat

ID
8477
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8477

Beschrijving

Vertrekt van op de Markt, vormt het begin van de verbindingsweg die in noordoostelijke richting het gehucht Heide doorkruist en verder naar Retie (Postelsebaan) loopt; het tracé van deze as is reeds terug te vinden op de Ferrariskaart (circa 1775). Naamgeving houdt verband met de pastorie, zie nummer 2. Tegenover de pastorie eertijds een schoolgebouw met onderwijzerswoning van circa 1866, tot 1902 in gebruik als gemeenteschool voor meisjes, later ook voor jongensonderricht; circa 1925, met de bouw van een nieuwe school in de Lorzestraat, verloor het gebouw zijn functie.

Weg loodrecht op de Pastorijstraat; leidt naar de achterin gelegen begraafplaats, aangelegd circa 1931. Een middenpad leidt naar een beeld van de Gekruisigde Christus; op een sokkel van breuksteen een gietijzeren kruisbeeld op een betonnen drager, één van de twee afgietsels van het kruisbeeld in de parochiekerk Sint-Niklaas, vervaardigd door de Herentalse gieterij A. Van Aerschot, tijdens het derde kwart van de 19de eeuw. Enkele graven met originele gietijzeren kruisen.


Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n6, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Arbeiderswoning

  • Omvat
    Classicistische pastorie Sint-Niklaasparochie

  • Omvat
    Woonstalhuis

  • Is deel van
    Dessel


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorijstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/8477 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.