Modernistisch burgerhuis

Beschrijving

Bescheiden burgerhuis in nieuwe zakelijkheid op de hoek van Ruytenburgstraat en Strijdhoflaan, naar ontwerp van Emiel Van Averbeke van eind 1925, gebouwd in 1926 in opdracht van de arts Louis Van de Wiele. Blokvormig, donkerbruin bakstenen gebouw met in- en uitspringende rechthoekige volumes, verdieping boven de inkom later toegevoegd. Deels zichtbare roosteringen van gewapend beton als horizontale markering, regenpijpen als verticaal element; speelse versiering met kleurig mozaïekpaneeltje. Volgens bouwplannen salon-eetkamer in L-vorm, centrale traphal, inkom en keuken op begane grond; twee slaapkamers en badkamer op verdieping

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 961#7988 (12 januari 1926).
  • AERTS W. 1977: Emiel Van Averbeke (1876-1946) stadshoofdbouwmeester. Zijn bijdrage tot de moderne bouwkunst te Antwerpen, Onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 75-77, 127-128.

Auteurs: Plomteux, Greet