erfgoedobject

Burgerhuis in cottagestijl

bouwkundig element
ID
11018
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11018

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerhuis in cottagestijl gebouwd in opdracht van de juffrouwen M. en R. Van Hove, naar een ontwerp door de architect Arthur Vander Heyden uit 1927, voltooid in 1928. De werken gingen van start op 17 oktober 1927.

Rijwoning met enkelhuisopstand van twee ongelijke traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Lijstgevel uit rode baksteen en witte natuursteen vanaf een hardstenen plint. Brede linker travee gemarkeerd door een oplopende driezijdige erker, en een puntgevel in vakwerkbouw. Houten portaal.

Volgens het bouwplan beantwoordt de plattegrond aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal met bovenlicht. Enfilade van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht en overdekt terras, geflankeerd door de keuken annex pomphuis en wc. Op de eerste verdieping twee slaapkamers, vooraan met boudoir, achteraan met balkon, geflankeerd door een achterkamer annex badkamer. Onder het dak twee mansardes, een kamertje aangeduid als "photos." en zolder.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 961#9124 (21 september 1927).

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in cottagestijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11018 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.