St. Martinusstraat

Beschrijving

Maakt deel uit van de circa 1846 en 1849 aangelegde as Turnhout-Mol; loopt vertrekkende van het centrum in zuidoostelijke richting naar Mol (via Dessel). Naamgeving houdt verband met de patroonheilige van de parochie. 20ste-eeuwse bebouwing van voornamelijk winkels, handelszaken en banken.

De nummers 82-84 tot het eerste kwart van de 20ste eeuw opklimmende eenvoudige burgerhuizen van elk drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien); bakstenen lijstgevels met gecementeerde plint, verlevendigd door muurbanden, boogstenen en/of een baksteenfries; bewaarde rechthoekige en segmentbogige muuropeningen, bij nummer 82 oorspronkelijk houtwerk vervangen.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle