Oranjestraat

Straat Oranjestraat

Beschrijving

Tussen Lange Dijkstraat en Viséstraat. Naamgeving naar Willem van Oranje. Het weggedeelte Viséstraat-Dambruggestraat bestond al in 1846; het werd toen gewettigd en "Stuivenbergstraat" genoemd. Het weggedeelte Dambruggestraat-Lange Dijkstraat is pas in 1872 samen met de Marnixstraat geopend. Enkelhuizen van twee of drie traveeën en twee of drie bouwlagen, opklimmend tot circa 1850; verschillende aanpassingen. Nummers 72 en 74 met bewaarde houten pui van voormalige winkel, nummer 72 in sobere neoclassicistische stijl met ingeschreven winkeldeur en privé-ingang, nummer 74 in art deco met ingeschreven winkeldeur.

Auteurs: Plomteux, Greet & Steyaert, Rita