Moeskroenstraat (Menen)

Beschrijving

Straat, aanvankelijk met gebogen tracé, lopend van de Rijselstraat naar Rekkem. Vormt de grens met Frankrijk.

De basisbebouwing klimt op tot in de 19de eeuw en bestaat voornamelijk uit burgerhuizen. Veelal eenvoudige bakstenen lijstgevels van twee à drie traveeën en twee bouwlagen, al dan niet genikte zadeldaken, onder meer nummer 46, nummer 61 (geglazuurde baksteen bewaard in de bovenverdieping), nummer 95 (met aangepaste begane grond) en nummer 158. Nummers 37, 147 en 168 zogenaamd "MON RÈVE" van één bouwlaag. Ook tal van bepleisterde of gecementeerde gevels, onder meer nummer 48 en nummer 130. Typische interbellumwoningen: nummer 35 en nummer 83. Eenheidsbebouwing van arbeidershuisjes: nummers 117-127 met nummer 121 als meest representatieve voorbeeld. Verschillende bewaarde winkelpuien met decoratieve glas-in-loodbovenlichten, onder meer nummer 126 "AUX MIMOSAS" en nummer 137.
Op de hoek met de GRondwetstraat, kruisbeeld met ijzeren Christus op sokkel van baksteen en arduin uit de jaren 1940.

Tussen de Grondwetstraat en de ring rond Menen, eenzijdige bebouwing, voornamelijk bestaande uit interbellumwoningen met typische erkers en contrasterend kleurgebruik, onder meer nummer 186 naar ontwerp van C. Halsberghe (Menen), nummer 258 naar ontwerp van G. Boghemans (Menen) en nummer 282 naar ontwerp van Van Assche (Wevelgem).

Achter de ring rond Menen, eenzijdige bebouwing, voornamelijk bestaande uit arbeidershuizen. Lijstgevels van rode baksteen, twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, veelal verfraaid door bakstenen fries en geglazuurde tegels.

• PILLE R., Dael's kruis, in 't Wingheroen, jg. 3, 1979, p. 13-15.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie