erfgoedobject

Café in eclectische stijl

bouwkundig element
ID
11027
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11027

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Apotheek
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Café in eclectische stijl op de hoek van Statiestraat en Victor Jacobslei (vroegere Kruykenburgstraat), gebouwd naar een ontwerp door de architect Charles De Roeck uit 1903. Opdrachtgever was Frans Van Hombeeck junior (Berchem, 1855-Berchem, 1907), brouwer en katholiek burgemeester van Berchem van 1885 tot 1907.

Tot het bouwproject behoorde ook het rechts aanpalende, bescheiden burgerhuis Victor Jacobslei 28. Het polychrome, plastische keramiekpaneel met leeuwen en jaartal 1907 (sterfjaar van de bouwheer) is later aangebracht. Volgens het bouwplan hadden de cafédeur en later verlaagde caféramen typische roeden in het bovenlicht, en werd de hoektravee geaccentueerd door een dakkapel met klauwstukken, een gebroken gebogen fronton en een bolvormig topstuk.

Hoekhuis aansluitend bij de bebouwing van de Victor Jacobslei, van twee en drie traveeën met afgeschuinde hoektravee en twee bouwlagen onder een pseudo-mansarde. Lijstgevel uit roomkleurige Silezische brikken geaccentueerd door groene, rode en gele sierbanden, met gebruik van witte natuursteen voor constructieve en decoratieve onderdelen, op een hardstenen plint. Halfrond balkon met balustrade op een adelaarsconsole, en rankwerkfries in de hoektravee. Oorspronkelijke pui met rond- en korfbogen; op bovenverdieping rondboogvensters met sluitsteen en balustrade. Klassiek hoofdgestel met decoratieve fries en houten kroonlijst.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 956#2690 (17 april 1903).

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Café in eclectische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11027 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.