Houtbriel

Beschrijving

Langwerpig plein ten noordoosten van de Markt, uitlopend in de Anker- en Kalkstraat. In 1926 Kardinaal Mercierplein genoemd ter herinnering aan kardinaal D.J. Mercier, aartsbisschop van Mechelen, ter vervanging van de naam Houtbriel (sinds 1540; plein waar het hout verhandeld werd). Delen van het plein werden ook Beestenmarkt (1659), Varkensmarkt en Groentenmarkt (1779) genoemd; volksnamen waren voorts Fruitmarkt en Vogelmarkt. Vandaag opnieuw Houtbriel.

Centraal bloemperk aangelegd in 1903-04. Monumentale waterpomp in 1926 verhuisd naar stadsmuseum (Zamanstraat) en vervangen door arduinen oorlogsgedenkteken 1914-18 met meer dan levensgrote bronzen beelden (Heilig Hartbeeld, gewonde soldaat opgehouden door strijdmakker en twee knielende vrouwenfiguren), geplaatst in 1926 en uitgevoerd naar ontwerp van beeldhouwer B. Gerrits (Antwerpen).

Auteurs: Demey, Anthony