erfgoedobject

Gekoppelde neoclassicistische burgerhuizen

bouwkundig element
ID
11032
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11032

Juridische gevolgen

Beschrijving

Geheel van twee volgens repeterend schema gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl naar een ontwerp door de architect François Toen uit 1902. Opdrachtgever was de latere liberale schepen Frans Biront (1854-1937), wiens echtgenote Louisa Toen (1846-1933) vermoedelijk met de architect verwant was. Ongeveer gelijktijdig realiseerde Toen hogerop in de Statiestraat, in opdracht van Ph. Van de Capelle en juffrouw de Bodaut een geheel van vijf burgerhuizen (Statiestraat 50-58), de twee rechter panden van een gelijkaardig type als de woningen Biront, vandaag echter ingrijpend verbouwd.

Rijwoningen van drie traveeën en drie/twee bouwlagen onder een mank zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met schijnvoegen op de begane grond en een hardstenen plint. Risalietvormende middentravee met balkon, doorgetrokken balustrade en entablement, rijk stucwerkdecor en een klassiek hoofdgestel.

De plattegronden beantwoorden aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen gelijkvloerse enfilade van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht, geflankeerd door de keuken annex pomphuis en wc in de achterbouw. Op de eerste verdieping twee slaapkamers en een achterkamer annex badkamer, op de tweede verdieping twee 'mansardes' en een zolder.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 956#1890 (7 maart 1902, nummers 62-64), 956#1853 (14 december 1901, nummers 50-58).

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gekoppelde neoclassicistische burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11032 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.