Brusselsesteenweg (Zellik)

Alternatieve naam Gentsesteenweg (1975)
Gemeente Asse
Deelgemeente Zellik
Straat Brusselsesteenweg

• Herinventarisatie Asse (geografische herinventarisatie: 02-05-2003 - 01-04-2004).

Beschrijving

Aloude verbindingsweg tussen Brussel en Gent, die de gemeente nagenoeg halveert in oost-westrichting. In de achttiende eeuw werd het toenmalige tracé rechtgetrokken en gekasseid in functie van het toenemende handelsverkeer. Het dorpscentrum dat door het rechttrekken niet langer aan de baan lag doch ten zuiden ervan, raakte min of meer verlaten; het dorp breidde zich uit langs de nieuwe steenweg, waar meerdere afspanningen werden gebouwd en waar diverse ambachtslui zich kwamen vestigen. Tot op heden drukke transitbaan, thans gedeeltelijk ontlast door de aanleg van de Pontbeek(straat) verder ten noorden, die er parallel mee loopt en een directe verbinding geeft met de Brusselse Ring.

• SCHOONJANS F., Kijk- en leesboek over Zellik, Zellik, 1976, p. 116.

Bron: Kennes H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Kennes, Hilde