August Derrestraat

Beschrijving

De straat, met nagenoeg recht tracé, loopt van de Vooruitgangstraat naar de Vossensteert. De naamgeving verwijst naar August Derre (1854-1931), een landbouwer die verschillende jaren actief was als raadslid en schepen van de gemeente Assebroek.

De straat volgt het tracé van de vroegere toegangsdreef naar de middeleeuwse site, in 1292 vermeld als "Geervelde", in de 18de eeuw als "Groot appelmoes" (zie Geervelde) en de site "t Goet van Uitkerke" of "Klein appelmoes" (zie Geervelde en Vooruitgangstraat). De straat loopt langs de omwalling, gevoed door de nabijgelegen Gemeneweidebeek. De site was eveneens, via een toegangspoort, bereikbaar aan de huidige Vooruitgangstraat.

Straat met dominerende woonfunctie. Heterogeen straatbeeld met aan de oostzijde onder meer cottages, gelegen binnen de vroegere omwalling van de hoeves en toegankelijk via een brugje. Aan de westzijde staan in het eerste deel villa’s, het tweede deel wordt bepaald door eenheidsbebouwing.

• Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen collectie Karel Mestdagh, nummer 24; Verzameling kaarten en plattegronden watering van Blankenberge, nummer 602.
  • DESMET J. en STALPAERT H., Assebroek. Heemkundige schets, 1950, p. 62.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 18.