erfgoedobject

Woning De Vogelaere

bouwkundig element
ID
11044
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11044

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning De Vogelaere
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Meergezinswoning in nieuwe zakelijkheid naar ontwerp van architect Paul Smekens uit 1929, in opdracht van de aannemer Vital De Vogelaere. Start van de werken op 26 augustus 1929, voltooid in 1930.

Bakstenen volume opgesplitst in duidelijk afgebakende horizontale zones met accent op erker en loggia; bovenvensters met glas in lood; deuren van hout, glas en metaal; nieuwe aluminium ramen.

Volgens het bouwplan bestaat het pand uit een hoofdvolume van drie bouwlagen, een ruime achterbouw van één bouwlaag en een garage achteraan op het perceel. De aannemerswoning beslaat de begane grond en eerste verdieping, een (huur)kwartier met eigen inkom- en traphal de tweede verdieping. Aannemerswoning met gelijkvloers in de linkerflank de doorrij naar de garage, de inkom- en traphal (hoofdvolume) met aansluitend de dienstingang, wc, keuken en kantoor (achterbouw); in de rechterflank een suite van salon en fumoir (hoofdvolume), de veranda met bovenlicht en naaikamer (achterbouw); uiterst rechts inkom- en traphal van het (huur)kwartier. Op de eerste verdieping drie slaapkamers, gastenkamer, meidenkamer en badkamer. Het (huur)kwartier op de tweede verdieping bestaat uit een suite van salon en (eet)kamer, keuken, twee slaapkamers en badkamer.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 956#5919 (14 augustus 1929).
  • DINET Ph. 1979: Paul Smekens. Opleiding en architektuur tot 1940, Onuitgegeven thesis Architectuur, Hoger Instituut Sint-Lukas, Gent, bijlage.

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Woning De Vogelaere [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11044 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.