Burgerhuis in nieuwe zakelijkheid

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Interbellumwoning

Beschrijving

Bescheiden burgerhuis in nieuwe zakelijkheid, op het bouwplan omschreven als "Goedkoope Woning", naar een ontwerp door de architect Robert Soebert uit 1927. De werken gingen van start op 16 juni 1927.

Opdrachtgever was de socialistische syndicalist en politicus Eduard Van Eyndonck (Berchem, 1888-Antwerpen, 1953), echtgenoot van Marie Pultijn (1887-1965). De gewezen schrijnwerker-houtbewerker bij Minerva Motors maakte tijden het interbellum zijn opgang in de Antwerpse socialistische arbeidersbeweging en politiek via de vakbeweging. Hij was Antwerps provincieraadslid en later bestendig afgevaardigde (1921-1933), gemeenteraadslid van Berchem (1921-1929 en 1932-1953), senator (1933-1953) en secretaris van de Antwerpse federatie van de Belgische Werkliedenpartij en later de Belgische Socialistische Partij (1920-1952).

Rijwoning met enkelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder een plat dak. Lijstgevel uit rood baksteenmetselwerk op een hardstenen plint. Zeer regelmatig, op een herhaling van rechthoeken gebaseerd gevelschema met decoratieve varianten in het metselwerk en sculpturale effecten. Daklijst op hoekconsoles. Vernieuwde ramen waardoor bovenlichten met glas in lood verdwenen.

Volgens het bouwplan biedt de compacte plattegrond gelijkvloers over de volledige diepte ruimte aan de woonkamer met terras, geflankeerd door de inkom- en traphal en de keuken, met een kleine annex voor de wc. De bovenverdieping omvat twee grote en twee kleine (slaap)kamers.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 961#8885 (10 juni 1927).