Geografisch thema

Michel Van Hammestraat

ID
8796
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8796

Beschrijving

Rechte straat, vertrekt vanaf de Astridlaan richting Oostkamp. Oude verbindingsweg met Beernem en daarom vroeger Beernemse Steenweg of Beernems kasseitje genoemd. In 1944 wordt de naam gewijzigd, zie huidig, als hulde aan de hier wonende verzetsstrijder Michel Van Hamme, die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd vermoord.

Voorheen ook "Beverhoutsveltwech" genoemd als verbindingsweg tussen de oude Gentse Heerweg (Astridlaan) en het Beverhoutsveld op Beernem. Is een van de drie oude wegen op het Sijseelse leidend naar de Gemene Weiden, gesitueerd tussen het Sint-Trudoledeken en de Weidestraat.
De straat verdeelt eerst de Gemene Weiden in de Grote Gemene Weide (ten westen) en de Kleine Gemene Weide (ten oosten), en is op de Poppkaart (circa 1842) aangeduid als "Weyde Dam". Het verdere verloop via een brug over het Sint-Trudoledeken langs de Assebroekse Meersen, is tevens de grens met Oostkamp. De stenen brug met gietijzeren balustrade, over het Sint-Trudoledeken staat op de Ferrariskaart (1770-1778).

Woonstraat, in het begin bebouwd met eenvoudige rijwoningen leidt naar het lager gelegen landelijk gebied (beschermd als landschap) met enkele boerderijen. Oudste bebouwing zoals aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), aan de rand van de Gemene Weiden (ter hoogte van de Mispelaar) en gesitueerd rond de brug over het Sint-Trudoledeken.

  • BOSSU J. Assebroek en de kaarten van Joseph de Ferraris, in Arsbroek, jaarboek 12, 1995, p. 27.
  • CAFMEYER M., De Gemene Weidestraat op het Sijseelse vanaf de vroege Middeleeuwen, in Handelingen van het Genootschap voor Geschiedenis te Brugge, jaargang 117, nummers 1-2, 1980, p. 's 94-95.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 143.

Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van VANWALLEGHEM A. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Assebroek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL20, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoning

  • Omvat
    Boerenwoning

  • Omvat
    Bronzen gedenkplaat Michel Van Hamme

  • Omvat
    Hoeve

  • Omvat
    Hoeve

  • Omvat
    Samenstel van dorpswoningen

  • Is deel van
    Assebroek


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Michel Van Hammestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/8796 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.