Meergezinswoning in art-decostijl

Beschrijving

Meergezinswoning gebouwd in opdracht van Floris Seidel, naar een ontwerp door de architect Léon Stynen uit 1927, volgens het bouwdossier opgetrokken in 1928. Het gebouw behoort tot het vroegste werk van Stynen, ontworpen in een zakelijke art-decostijl onder invloed van de Amsterdamse School, zie de detaillering en het baksteenwerk van de gevel. Seidel en Stynen woonden destijds op enkele huizen van elkaar in de Provinciestraat.

Typische baksteenbouw met afwisseling van staand en liggend verband; gemetselde boogvormen, vensterstijlen en de suggestie van een dakverdieping (leien) bepalen de compositie. Inkomdeur met siersmeedwerk. IJzeren tuinhek uit bouwperiode.

De plattegrond omvat de woning van de opdrachtgever die de begane grond en de tweede verdieping beslaat, en een huurkwartier op de eerste verdieping.

• Architectuurarchief Vlaanderen, archief Léon Stynen, dossier Seidel.
  • Informatie ontleend aan het lopende doctoraatsonderzoek van Marieke Jaenen (2013).