Kunstenaarswoning Eugeen Yoors

Beschrijving

Woning voor glazenier Eugeen Yoors (Antwerpen, 1879-Berchem, 1975), nieuwe zakelijkheid naar ontwerp van Paul Smekens van eind 1924, opgetrokken in 1925.

Rijhuis met donkere bakstenen lijstgevel, houten kozijnramen en portaal van beton; licht hellend zadeldak met grote vensters van atelier.

Volgens de bouwplannen gelijkvloers keuken en inkom- en traphal aan straatzijde, woonkamer aan tuinzijde; eerste verdieping drie slaapkamers en badkamer; tweede verdieping atelier over volledige diepte links en twee kamers rechts.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 961#7459 (26 december 1924).
  • DINET Ph. 1979: Paul Smekens. Opleiding en architectuur tot 1940, onuitgegeven thesis Architectuur, Hoger Instituut Sint-Lukas, Gent, 36.

Auteurs: Plomteux, Greet