Van Steenestraat

Beschrijving

Loopt met een licht gebogen straattracé van de Gulden-Peerdenstraat naar de Generaal Lemanlaan. De naam verwijst naar Constant Van Steene (1818-1907), onderwijzer en tussen 1897 en 1907 schepen van Assebroek. Oorspronkelijk ook aanwezigheid van een plantenkwekerij van de familie Coene. Deze start circa 1910, in de aanpalende Gulden-Peerdenstraat met een horticultuurbedrijf. In de jaren 1980 verhuist het bedrijf naar Oedelem. In 1990 volgt een gedeeltelijke verkaveling van de gronden waarbij ook het ouderlijk huis van 1909 wordt gesloopt.

Sobere baksteenarchitectuur met oudste bebouwing uit het begin van de 20ste eeuw. Eenvoudige woonhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder (gemansardeerd) zadeldak. Rode en geelbakstenen lijstgevels opengewerkt met segmentboogvormige muuropeningen, waarvan sommige met benadrukte latei of ontlastingsboog. Meestal opgevat als eenheidsbebouwing, zie nummers 17-31 uit de jaren 1920, lijstgevels met brede, lichtjes uitkragende dakvensters uitgewerkt als topgevel.

• SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, p. 219.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia