Grote Markt

Beschrijving

Huidig langwerpig noord-zuid georiënteerd plein aangelegd in 1909-1910 op het gedempte tracé van het oude kanaal Gent-Terneuzen, gegraven in 1827 in de loop van de vroegere Sassevaart met sinds 1779 een eerste brug ter hoogte van de Groenstraat en vernieuwd in 1879. Een tweede draaibrug, de zogenaamde Clayskensbrug, naar de brugdraaier Louis Claeys, eveneens van 1879, gaf verbinding met het eiland gevormd door het oude en het nieuwe kanaaltraject, aan het noordeinde van de huidige markt, waar in 1938 met nieuwe gemeentehuis werd ingeplant.

Van de oorspronkelijke bebouwing, fabrieken en pakhuizen, aan de vroegere Oost- en Westtragel, blijft in het huidige straatbeeld van de markt slechts weinig herkenbaar. De meeste lage dorpshuizen werden met een bouwlaag verhoogd of werden volledig vervangen door nieuwe bouw. De beslissing in 1875 om de nieuwe kerk aan het kanaal in te planten was zeker bepalend voor de latere ontwikkeling en verplaatsing van het dorpscentrum naar de Grote Markt dat het commerciële hart van de gemeente werd. Het plein zelf, gebruikt voor de wekelijkse maandagmarkt, werd voorzien van een kiosk in 1912, verdwenen tijdens de Tweede Wereldoorlog, en het oorlogsmonument in 1921. Het monument door "De BSP aan haar voorzitter burgemeester Jozef Chalmet – in dankbare hulde, 1897-1962", een hardstenen gedenkteken met gesculpteerd hoofd, gesigneerd Coolens Ch. staat ter hoogte van de eerste kanaalbrug.

• VERVERS D., Zelzate in oude foto’s, Deel 1, Eeklo, 1994.
  • Zelzate rond de eeuwwende, Deel I, Oosttragel, (Sint-Laurens – Zelzate, XLV, 2B).