Brugse-Mettenstraat

Beschrijving

Rechte weg, verbindt de Moerkerkse Steenweg met de Marcus Laurinstraat. De naam herinnert aan de Brugse opstand in 1302 tegen de Franse bezetter. Bij de aanleg in de jaren 1920 eerst Vlamingstraat genoemd, bij de fusie van Groot-Brugge in 1970 gewijzigd om verwarring met de Vlamingstraat in Brugge te vermijden.

Woonstraat met rijhuizen, de burgerwoningen dateren bijna allemaal uit de jaren 1920. Huizen van twee à drie traveeën en twee bouwlagen onder al dan niet gemansardeerde zadeldaken. Lijst- en topgevels, meestal met historiserende elementen. Het hoekhuis nummer 2 bij de Moerkerkse Steenweg is gebouwd in 1924 en ontworpen door architect A. Vercayie (Brugge), rode baksteenbouw met gestileerde klokgevel en een verbouwde begane grond.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 1034/0291, 1924.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 37.