Gekoppelde neoclassicistische burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eenheidsbebouwing

Beschrijving

Geheel van drie gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl naar een ontwerp door de architect François Toen uit 1897, voltooid in 1898. Opdrachtgevers waren juffrouw A. Lauwers en de heren V. en Fl. Lauwers.

Volgens repeterend schema gekoppelde rijwoningen met enkelhuisopstand, twee traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met schijnvoegen op de begane grond en hardstenen plint. Zowel de beneden- als bovengevel zijn afgelijnd met een stucfries, respectievelijk met trigliefen en stafwerk. Rechthoekige muuropeningen, de bovenvensters met balustrades; op de flankerende pilastervormige muurdammen gaaf bewaarde stucpanelen met rankwerkchutes. Gevelbeëindiging door een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen, tandlijst en consoles.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 956#1261 (4 november 1897).