Julius Dooghelaan

Beschrijving

Bijna rechte straat van de Kartuizersstraat tot de Dampoortstraat. Julius Dooghe (1855-1917) was een grondeigenaar die zijn hier gelegen tuinbouwland vanaf 1911 verkavelt en zo mee de basis legt van het nieuwe Dampoortkwartier. De aanleg van de Julius Dooghelaan gebeurt in twee fasen: het stuk tussen Karel van Mander- en Dampoortstraat in 1911, het deel vanaf de Kartuizersstraat in de jaren 1920. De naam van de nieuw aangelegde straat dateert van 1926.

Woonstraat met enkele vrijstaande huizen in het eerste straatdeel, onder meer nummer 11 met cottageallures van 1922, ontworpen door architect J. Martin (?).Verder bescheiden rijwoningen hoofdzakelijk uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

Eenheidsbebouwingen, zie nummers 91-101 (waarschijnlijk 1924) en 105-115 (1923), met historiserende elementen, onder meer met getrapte dakvensters en ontlastingsbogen. Nummers 60-62 vormen een samenstel, gebouwd in 1929, met asymmetrisch uitgewerkte gevels. Voorts rijwoningen uit de jaren 1920 van twee traveeën en twee bouwlagen, al dan niet onder gemansardeerd zadeldak. Eenvoudige lijstgevels, soms met historiserende elementen. Het hoekhuis nummer 129 bij de Paradijsstraat, met beeldbepalende historiserende trapgevel, is in 1910 gebouwd als café en ontworpen door architect T. Pardon. Het café "DE NIEUWE WELKOM", nummer 89, op de hoek met het Koolstuk, is ontworpen in 1933 door architect Frans Van Cleven in een modernistische stijl, het terras met pergola boven de begane grond aan de kant van het Koolstuk, is verdwenen. Nummer 127, met gestileerde topgevel, erker en siermetselwerk, is gebouwd circa 1940.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1033/0155, 1910; nummer 1033/0217, 1922; nummer 1034/0266, 1923; nummer 1035/0305, 1929; 1039/0565, 1929; nummer 1042/0748, 1933.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 97.
  • ZWARTJES L., Sint-Kruis: van landelijke tot verstedelijkte gemeente. Eindwerk KUL, 1986, p. 83-84, p. 97-98.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia