Prins Leopoldstraat

Beschrijving

Loopt met een lichte bocht van de Moerkerkse naar de Maalse Steenweg. Genoemd naar Leopold III (1901-1983), koning van België tussen 1934-1951. Een nieuwe straat wordt in 1913, door voormalige tuingronden, aangelegd met geleidelijke verkaveling van de naastliggende percelen. Sedert de Eerste Wereldoorlog aanwezigheid van een meubelfabriek. De oorspronkelijke aanvraag van Walter Van Robays (zoon van de architect-schrijnwerker en vooraanstaand inwoner van Sint-Kruis, Karel Van Robays) tot het bouwen van een fabriek kan door de oorlog niet doorgaan. Dit plan echter wordt in 1915 opgepikt en uitgevoerd door de Duitse bezetter. Na de oorlog verwerft Walter Van Robays de fabriek en bouwt het bedrijf verder uit. In het kielzog van zijn vader (zie Polderstraat) specialiseert hij zich onder meer in het maken van kerk- en kantoormeubilair in neogotische stijl. Tijdens de Tweede Wereldoorlog legt het bedrijf zich toe op de productie van bunkerdeuren. In 1941 verruimt de familie bestaande burelen en toonzalen onder meer met een woonhuis, magazijnen en een tekenkamer (nummers 12-14). Al dan niet vermeende collaboratie maakt na de oorlog een einde aan de meubelfabriek, de gebouwen worden heden ingenomen door een meubelzaak.

Woonstraat met hoofdzakelijk aaneengesloten bebouwing van burgerhuizen. De oudste huizen, nummers 3-5 van circa 1913, situeren zich tegen aan de Moerkerkse Steenweg en in het stuk palend aan de Leopold Debruynestraat. Het betreft eenvoudige arbeiderswoningen van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nummers 1-7, nummers 56-64). Voorts hoofdzakelijk huizen uit de jaren 1930, nummers 11-29 is een gaaf bewaarde gevelrij. Naast commerciële functie ook een pedagogische functie door de aanwezigheid van een basisschool (nummer 42).

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 1033/0189b, 1913; nummer 1046/1040, 1941.
  • KEMEL Y., Sint-Kruis omstreeks 1900, Familie Van Robays in Werkgroep Geschiedenis Sint-Kruis, Heemkundige Kring Brugs Ommeland 2000, p. 35-36.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 174.
  • ZWARTJES L., Sint-Kruis: van landelijke tot verstedelijkte gemeente. Eindwerk KUL, 1986, p. 83 en p. 85.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia