Rust- en Verzorgingstehuis Sint-Maria

Beschrijving

Voormalig Sint-Mariagasthuis, sedert 1988 omgevormd tot Rust- en Verzorgingstehuis Sint-Maria, gelegen tussen Vrede- en Uitbreiding-, Anjelier- en Meibloemstraat; samen met het ovale plein ervoor en de omringende straten opgenomen in een stedebouwkundig ontwerp (zie Anjelierstraat).

Ommuurd bak- en zandstenen gebouwencomplex in eclectische neorenaissancestijl naar ontwerp van Richard Vaes, 1903-07; ontworpen als regionaal ziekenhuis en opgebouwd volgens normen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met een centraal gedeelte en verschillende afzonderlijke rotondes met afdelingen genees- en heelkunde en besmettelijke ziekten; in 1956-64 werd een moederhuis met pediatrie bijgebouwd parallel aan de Uitbreidingstraat. Recent vernieuwde oostelijke zijvleugel; grondige verbouwing van westelijke zijvleugel aan de gang.

Hoofdgebouw van elf traveeën en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak (leien, nok parallel aan de straat), waarin dakvensters en -kapellen, afgesloten met attiek. Straatgevel met centrale partij van zeven traveeën, risalietvormende ingangstravee uitgewerkt als stoere toren met korfboogpoort, erker en nis met Mariabeeld, bekronende koepel en lantaarn; de aansluitende gevels ingedeeld in verdiepte rondboognisen met kruiskozijn op de begane grond, Florentijnse bifora op de verdieping, tussenbeide paneel met gesculpteerde cartouches. Achteruitwijkende hoektravee met erker op de begane grond, segmentboogvensters op de verdieping; westelijke zijgevel tot voor kort met oorspronkelijke beglaasde veranda. Inmiddels gesloopte kapel, circa 1935, naar ontwerp van Frans Peeters.

• Provinciaal Archief Antwerpen, O.C.M.W., Berchem, St.-Mariagasthuis, dossiers 4, 5, 22.
  • FLOUQUET P.-L., En pays flamand... Quelques églises et chapelles, in Bâtir, nummer 40, maart 1936, p. 604-608.
  • Gegevens verstrekt door L. Vermoesen.

Auteurs: Plomteux, Greet