Oostkade

Beschrijving

Oostkant van het vroegere tweede kanaaltracé, gegraven als rechttrekking van het eerste tracé iets ten westen hiervan in 1875-79 en gedempt in 1968. De opgespoten gronden werd aangelegd als staatspark met zandspeelplein, de Eurohal met zwembad en sportinfrastuctuur, ruime parkeerterreinen, een bushalte en het monument van "Het 2de Gidsen Regiment / aan zijn gesneuvelden / 1940-1945" een zandstenen obeliskvormig gedenkteken op vierkante sikkel. Rechts ervan werd op 2 september 2000 een "Tank van de pantsercavalerieschool van het Regiment der Gidsen" geplaatst ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van de gevechten.

De draaibrug, ingehuldigd in 1879, over het tweede kanaal, lag ter hoogte van de Stationsstraat-Nieuwe Brugstraat, sinds1909 Marktstraat genoemd, met de brughuizen van 1878 als eerste bebouwing. Thans nog deels bewaarde 19de-eeuwse gebouwen en interbellumarchitectuur.

Auteurs: Bogaert, Chris