Ensemble met architectenwoning Gentil Verbeke

Beschrijving

Twee woningen in late art-nouveautrant met achterin gelegen magazijn, waarvoor bouwaanvraag van 28 juli 1904 naar ontwerp van Gentil Verbeke, zie ook inscriptie gevel; nummer 154 eigen woning architect.

Symmetrisch opgebouwd complex van vijf traveeën en verspringend aantal bouwlagen onder pseudo-mansardedak. Centrale, boven de kroonlijst verhoogde poorttravee en hoge souterrains met breukstenen parement, flankerende gevels van witte baksteen met banden van natuursteen; mozaïeken met landschappen, bloemen, portretten en anno 1905. Risalietvormende venstertravee met lange driezijdige erkers geplaatst voor de rondboogvensters van de tweede bouwlaag; oorspronkelijke roedeverdeling grotendeels bewaard. Prachtig smeedwerk aan keldervensters en deuren uit bouwperiode. Behouden elementen uit klassiek burgerlijk interieur zoals beschilderd plafond (nummer 156) en glas in loodkoepel (nummer 154). Tot woning verbouwd magazijn.

Auteurs: Plomteux, Greet