Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis gebouwd in opdracht van de blikslager-zinkwerker P. Oyen, naar een ontwerp door de aannemer Constant De Mol uit 1889

Rijwoning met enkelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder een pseudo-mansarde. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, de begane grond met een rusticaparement uit blauwe hardsteen aanleunend bij de Italiaanse renaissance. Rondbogige bovenvensters met diamantkopsleutel, geprofileerde archivolt op pilasters, en faïenceversiering op de borstwering. Klassiek hoofdgestel met casementen tussen de voluutconsoles. Houten inkomdeur met glas-in-loodoculus.

Volgens het bouwplan omvat de begane grond een voor- en achterplaats, geflankeerd door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal, met een wc en pomp op de binnenplaats.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 956#445 (22 januari 1889).