Teksten van Eclectisch burgerhuis

Eclectisch burgerhuis ()

Eclectisch burgerhuis gebouwd in opdracht van de blikslager-zinkwerker P. Oyen, naar een ontwerp door de aannemer Constant De Mol uit 1889

Rijwoning met enkelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder een pseudo-mansarde. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, de begane grond met een rusticaparement uit blauwe hardsteen aanleunend bij de Italiaanse renaissance. Rondbogige bovenvensters met diamantkopsleutel, geprofileerde archivolt op pilasters, en faïenceversiering op de borstwering. Klassiek hoofdgestel met casementen tussen de voluutconsoles. Houten inkomdeur met glas-in-loodoculus.

Volgens het bouwplan omvat de begane grond een voor- en achterplaats, geflankeerd door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal, met een wc en pomp op de binnenplaats.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 956#445 (22 januari 1889).

Auteurs:  Braeken, Jo

Eclectisch burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak, te dateren circa 1900. Enkelhuistype; begane grond met natuurstenen rusticaparement, aanleunend bij de Italiaanse renaissance, de rondbogige bovenvensters van de verdieping met geprofileerde archivolt op pilasters, neigend naar empire, de gevelbekroning in zuivere neoclassicistische stijl; faïenceversiering op de borstweringen.

Auteurs:  Plomteux, Greet