Geografisch thema

Vijverhoflaan

ID
8993
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8993

Beschrijving

Van Dorpsstraat naar Alfons De Baeckestraat. Vóór 1970 heette de straat "Guido Gezellelaan". De huidige straatnaam verwijst naar de verdwenen herberg "Vijverhof" die zijn naam dankte aan de nabijgelegen vijver van het Boudewijnpark.

Rechte straat tussen de kern van Sint-Michiels en de vijver van het Boudewijnpark. Eén van de oudste straten van Sint-Michiels want getekend op de kaart van graaf Ferraris (1770-1778) als met bomen omzoomde weg en op het primitief kadasterplan (circa 1834). Naast de hoofdzakelijk residentiële functie is op het perceel tussen de Vijverhoflaan en de Baron de Serretlaan een belangrijke scholensite gelegen met name het Koninklijk Atheneum Vijverhof.

De bestaande bebouwing dateert hoofdzakelijk uit de jaren 1960; enkel de panden naar de Alfons de Baeckestraat toe zijn ouder. Nummer 58-60, dieperin gelegen gekoppeld samenstel uit de jaren 1930 doch nummer 60 later verbouwd en uitgebreid; nummer 58 met deels origineel, art decogetint houtwerk en deur onder luifeltje; bij nummer 60 is een ijzeren hekje bewaard.

Op de hoek met Ter Beke staat een kleine bakstenen schuur van 1882 met weide, afgesloten met een art decogetint buishekken. Ter hoogte van nummer 101, oudere ronde arduinen palen.

  • SCHOUTEET A. 1977: De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, p. 222.

Bron: VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van GILTÉ S. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Michiels, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL22, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Burgerhuizen

  • Is deel van
    Sint-Michiels


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vijverhoflaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/8993 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.