Xaverianenstraat

Beschrijving

Van de Koningin Astridlaan naar de Wittemolenstraat. De straatnaam is ontleend aan het daar gelegen buitengoed van de broeders xaverianen (nummer 1). Heden heeft de straat enerzijds een woonfunctie en anderzijds - en in de toekomst steeds meer - een belangrijke educatieve functie door de aanwezigheid van het buitengoed van de school van de broeders xaverianen en het zogenaamde landhuis "Rijkenheem" (nummer 3, in 1965, opgebouwd naar een ontwerp van de Brugse architect Eugène Vanassche) waarin de studentenvoorzieningen van de KHBO zijn ondergebracht. Tegen september 2007 zal een nieuwe campus gebouwd worden voor de Brugse KHBO naar een ontwerp van de architecten Johan Bosschem en Jan De Vloed van de tijdelijke vereniging S.A.R. multiprofessionele architectenvennootschap (Gent) en Architektenburo De Vloed (Heusden-Destelbergen). De ontwerpers voorzien een gebouw met de vorm van een gestroomlijnd schip dat uiting geeft aan de nieuwste evoluties inzake overdracht van kennis en competentie in het hoger onderwijs. Belangrijk is immers dat de campus een visueel baken wordt dat de aanwezigheid accentueert van kwalitatief hoger onderwijs in Brugge. Aan de overkant van het landhuis liggen graspleinen, in oorsprong sportvelden bij het buitenhuis van de xaverianen, deels onteigend voor de aanleg van de Expresweg. Rechts van de toegang staat een standbeeld van het Heilig Hart opgetrokken voor de in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde oud-leerlingen. Gedenkteken met ijzeren hek: op een rechthoekige sokkel staat een tweede achthoekige, onderaan geprofileerde sokkel uit witte natuursteen; hierop staat een Heilig Hartbeeld met gespreide armen, eveneens uitgevoerd in witte natuursteen. Op de bovenste sokkel zijn de namen van de slachtoffers uitgehouwen; op de onderste sokkel "1940-1945". In 1945 werd een hardstenen plaat aan het gedenkteken aangebracht met de namen.

• JACOBS M. 1996: Zij, die vielen als helden ... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge, p. 371.
  • SCHOUTEET A. 1977: De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis,  p. 239.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia