Graafjansdijk

Beschrijving

Deel van de Graaf Jansdijk, een dijk in het krekengebied, ter bescherming tegen stormvloeden en overstromingen, oorspronkelijk van Knokke naar Sas van Gent, aangelegd en versterkt in verschillende fasen vanaf de 14de eeuw. Zogenaamd naar Jan zonder vrees, graaf van Vlaanderen, die in het begin van de 15de eeuw de verschillende dijken tot één dijk liet verbinden. De gelijknamige straat loopt van de Bentillestraat naar Zonnehoek en was oorspronkelijk bekend als de Waredijk, die vermoedelijk reeds bestond in 1290 en aangelegd was op een pleistocene dekzandrug, en later deel uitmaakte van de lange Graaf Jansdijk. Een gedeelte van de straat en zijn onmiddellijke omgeving ten noorden en ten zuiden van de dijk, deel uitmakend van een aantal stuifzandruggen gevormd tijdens het Tardiglaciaal, zijn beschermd als landschap bij besluit van 13.04.1994.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen