Geografisch thema

Begijnhofstraat

ID
9004
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9004

Beschrijving

Thans kleine doodlopende weg van de Kleine Dijk naar de toegangspoort van het heropgebouwde begijnhof. Aan de poort draait de Begijnhofstraat verder naar rechts langs het begijnhof af tot op de waterzieke broeken zogenaamd "Beerstblote". Op de stadsplattegrond van Diksmuide in het 'Stedeboeck' van J. Blaeu opgemaakt door de landmeter Vedastus du Plovich (1649) loopt de Begijnhofstraat nog verder in oostelijke richting tot aan het plein voor de "Noortpoorte" (huidige De Breyne Peellaertstraat). Volgens het figuratieve stadsplan van Martinus Haecke (Ieper) is deze verbinding tegen 1716 reeds opgeheven. Het huidige straatbeeld wordt volledig bepaald door de gesloten achtergevels van de zuidelijke huizenrij van het begijnhof en de achtererven van de huizen aan de Grote Dijk.


Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Diksmuide

  • Is deel van
    Handzamevaart met omgeving

  • Omvat
    Begijnhof

  • Omvat
    Heropgebouwde hoekhuizen Steun aan Belgiƫ


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Begijnhofstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/9004 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.