Begijnhofstraat

Gemeente Diksmuide
Deelgemeente Onbepaald
Straat Begijnhofstraat

• Inventarisatie Diksmuide (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Beschrijving

Thans kleine doodlopende weg van de Kleine Dijk naar de toegangspoort van het heropgebouwde begijnhof. Aan de poort draait de Begijnhofstraat verder naar rechts langs het begijnhof af tot op de waterzieke broeken zogenaamd "Beerstblote". Op de stadsplattegrond van Diksmuide in het 'Stedeboeck' van J. Blaeu opgemaakt door de landmeter Vedastus du Plovich (1649) loopt de Begijnhofstraat nog verder in oostelijke richting tot aan het plein voor de "Noortpoorte" (huidige De Breyne Peellaertstraat). Volgens het figuratieve stadsplan van Martinus Haecke (Ieper) is deze verbinding tegen 1716 reeds opgeheven. Het huidige straatbeeld wordt volledig bepaald door de gesloten achtergevels van de zuidelijke huizenrij van het begijnhof en de achtererven van de huizen aan de Grote Dijk.

Auteurs: Missiaen, Halewijn & Vanneste, Pol