Halve Maanstraat

Beschrijving

Klein weggetje van de Generaal Baron Jacquesstraat doodlopend op de Handzamevaart. Huidige benaming verwijst wellicht naar het natuurstenen 'halve maantje' dat een dakvenster van de enige bebouwing in dit straatje bekroont.

Voorheen "Alleyebrugstraat" genaamd, refererend aan het vooroorlogse "Alleybruggetje" over de Handzamevaart die dit straatje met de Kleine Dijk verbond.

Als tracé met bijhorende brug over de Handzamevaart reeds aangeduid op de kaart van Jacob van Deventer (circa 1550).
Bij werken aan de Handzamevaart in 1875 stortte de eeuwenoude "Alleybruggetje" of "Ballynck Brugghe" gedeeltelijk in en werd het ingestorte gedeelte vervangen door een ijzeren voetbrug. Na de Eerste Wereldoorlog werd de heropbouw van de brug achterwege gelaten.

• DEMOEN H., Het Diksmuidse van toen. Een verzameling beknopte historische gegevens, aangevuld met historische foto's en prentbriefkaarten, Brugge, 1984, p. 46.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn