Laure Fredericqlaan

Beschrijving

Voorheen Legeweg. Straat tussen de Lange Veldstraat en de Grauwe Broedersstraat, in doodlopend stuk doorlopend ten noorden van de Grauwe Broedersstraat. De volledige wijk ten oosten van de Oostvesten (zie ook Grauwe Broedersstraat, Lange Veldstraat) kwam pas tot stand in de wederopbouwperiode, ter compensatie van gronden die elders verloren gingen. Vanaf 1919 werd ter hoogte van deze straat en de Grauwe Broedersstraat de zogenaamde "Faubourg d' Etterbeek" opgericht, een wijk van barakken voor de teruggekeerde vluchtelingen die financiële steun kreeg van de burgemeester van Etterbeek.

De Laure Fredericqlaan wordt gekenmerkt door eenvoudige woonhuizen, onder meer spiegelbeeldsamenstel nummers 24-32 uit de jaren 1920 of 1930 met tegeltjes met opschrift "STEUN AAN BELGIË" (Nederlands-Belgisch hulpfonds, zogenaamd "Stichting van Wezel"), opgetrokken in een verzorgde baksteenbouw ZIE deuromlijstingen en erkers. Ten noorden van de Grauwe Broedersstraat, woonwijk ontwikkeld vanaf de jaren 1950 ZIE centraal op de straat geaxeerd kapelletje op vluchtheuvel 5Laura Fredericqlaan z.nr.).

Op de hoek met de Lange Veldstraat, stedelijk zwembad van 1972-1974 naar ontwerp van architect A. Cornette (herkomst niet bekend).

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn