Onderwijzerswoning en school

Beschrijving

Nummer 17, samen met onderwijzerswoning nummer 15 in 1880 opgericht als vrije katholieke school; in 1908 opgekocht door de gemeente en in 1971 gefusioneerd met meisjesschool Sint-Hubertusstraat; sedert 1987 openbare bibliotheek. Nummer 21, samen met onderwijzerswoning nummer 19, eveneens in 1880 opgericht als gemeentelijke lagere jongensschool, zie schoolwet van 1879; van circa 1935 tot 1985 Gemeentelijk Instituut voor Technisch Onderwijs, heden stadsdrukkerij en afdeling van de Academie voor Plastische Kunsten Berchem.

U-vormige bakstenen gebouwen van één of twee bouwlagen, lijstgevels gemarkeerd door pilasters en segmentbogige muuropeningen. Nummers 19-21 naar ontwerp van Eugeen Gife, vergroot in 1897 en 1906 onder leiding van Ch. De Roeck, met iets monumentalere, symmetrisch opgebouwde straatgevel van negen traveeën; achteruitwijkende middenpartij waarin poortrisaliet onder driezijdig fronton.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Scholen, Berchem, Poortstraat, dossiers 1, 4, 7, 8 en Willem Van Laarstraat.

Auteurs: Plomteux, Greet