Hendrik Consciencestraat

Beschrijving

Dorpsstraat lopende van de Wijnendalestraat tot aan de Schoolstraat. Als tracé reeds grosso modo aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). In het begin van de 20ste eeuw gekend onder de naam "Commeereweg" of "Commeer(e)straat", naar verluidt als een verwijzing naar de 'comedies' die hier in een herberg werden opgevoerd. Thans genoemd naar de Antwerpse schrijver Hendrik Conscience (1812-1883). Typerende dorpsbebouwing met naast de heropgebouwde Sint-Wandregesiluskerk (zie nummer 1), de pastorie (zie nummer 3) en de twee gemeentescholen (zie nummer 7 en 36), doorgaans lage arbeiderswoningen uit de jaren 1920 (zie nummers 8 en 13). Voorts herberg van de jaren 1920 onder schilddak met markerende schuine hoektravee. Dakkapel uitgewerkt als trapgeveltje en vernieuwd houtwerk (Hendrik Consciencestraat zonder nummer/ Wijnendalestraat).

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn