Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis gebouwd in opdracht van Edward Wuyts, naar een ontwerp door de architect Charles Wuyts uit 1909. De bouwheer was mogelijk een oom van de architect, Edward woonde in de Auwersstraat 86, Charles in het ouderlijk huis Auwersstraat 84. Het betreft de allereerst gekende realisatie van aannemerszoon Wuyts, die de bouwaanvraag in de week na zijn 18de verjaardag indiende.

Rijwoning van twee traveeën en twee bouwlagen onder een pseudo-mansarde, waarin een zwaar omlijste dakkapel en oeil-de-boeuf. Lijstgevel uit witte Silezesche brikken en beschilderde witte natuursteen vanaf een hardstenen plint. Accent op rechthoekige houten erker in neorenaissance-trant geflankeerd door een rechthoekig venster in dito omlijsting; vernieuwd schrijnwerk.

Volgens het bouwplan werd het dakvenster oorspronkelijk bekroond door een gebogen gebroken fronton met het bouwjaar "1909" in het medaillon. De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit en hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. De gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht, wordt in de achterbouw geflankeerd door de keuken annex pomphuis en wc. Op de bovenverdieping twee slaapkamers en een achterkamer annex badkamer, op de dakverdieping twee mansardekamers.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 956#4526 (17 april 1909).