Paddestraat

Beschrijving

Landelijke kronkelende weg vanaf de Beerststraat tot aan de Handzamedijk door de lager gelegen polderweides van de Handzamevallei. Op onregelmatige wijze afgezoomd met knotwilgen en populieren. Als tracé reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). De naam Paddestraat is afgeleid van het "Hof te Patstrate", een heerlijkheid te Beerst afhankelijk van het hof van Middelburg. Het toponiem zou volgens De Flou terugklimmen tot 1228, terwijl latere vermeldingen dateren van 1776 en 1788. Dit "Hof te Patstrate" moet volgens L. D'Hondt geïdentificeerd worden met een verdwenen omwalde hoevesite, afgebeeld op de Ferrariskaart ten noorden van de eerste bocht in het tracé, die tot aan de Eerste Wereldoorlog bewoond bleef. Echter, op diezelfde kaart is meer noordwaarts eveneens een hoevecomplex met ten westen een circulaire walgracht afgebeeld onder de naam "C(en)se Schildpadde" (zie Beerststraat nummer 3). In het laatste kwart van de 18de eeuw was ter hoogte van de aansluiting met de Handzamedijk ook een steenbakkerij of "Briquetrie" gesitueerd, zie Ferrariskaart. Thans verspreide bebouwing van wederopbouwhoeves uit de jaren 1920. Ter hoogte van de aansluiting met de Handzamedijk samenstel van twee lage boerenarbeidershuizen uit de jaren 1920 (Handzamedijk nummers 4 en 5). Nummer 5 met vernieuwd parament.

• D'HONDT L., Archeologisch onderzoek in de gemeente Beerst, Prospectie-analyse-synthese, 1981, p. 136-137, onuitgegeven licentiaatsverhandeling UGent.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn