Burgerhuizen Maria en Louis

Beschrijving

Twee volgens spiegelbeeldschema gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl met neoclassicistische inslag, gebouwd in opdracht van meester-steenhouwer en marmerbewerker Gommaar Peeters, naar een ontwerp door de aannemer Constant De Mol uit 1905, voltooid in 1906.

Rijwoningen met enkelhuisopstand van drie traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak. Lijstgevels uit gele baksteen en witte natuursteen vanaf een plint uit blauwe hardsteen, met opschriften "MARIA - ANNO 1905 - LOUIS" in gevelstenen. Middenrisaliet met balkons en balustrade, faïencefries in art-nouveautrant onder de houten kroonlijst.

De plattegronden beantwoorden aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen enfilade van salon, eetkamer en verande met bovenlicht, geflankeerd door de keuken annex pomphuis en wc in de achterbouw. Twee kamers en achterkamer op de eerste, twee kamers op de tweede verdieping.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 961#4670 (23 november 1905).