Oude Roeselarestraat

Beschrijving

Oud tracé van de weg van Esen naar Zarren (Kortemark), loopt op grondgebied Zarren verder als Mollestraat. Vormt op de Ferrariskaart (1770-1778) nog de hoofdweg naar Zarren, op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) is het aangepaste tracé van de huidige Roeselarestraat reeds aangegeven. Landelijke weg met verspreide hoevebouw uit de wederopbouwperiode. Deze straat werd tot 1914 op de kruising met de Steenstraat gekenmerkt door de "Roggeveldmolen", een houten staakmolen voor het eerst vermeld in 1662, vanaf 1810 ook wel "Maesenaeres molen" genoemd. Het gehucht "Roggeveld" ontleent zijn naam aan de molen die op 20 oktober 1914 kapotgeschoten werd, vermoedelijk door het Belgische leger. De verbouwde hoeve " 't Molenhof" herinnert aan deze molenlocatie.

Het gehucht "Roggeveld" vormde de plaats voor Duitse rustkwartieren (zie Roeselarestraat), een aantal bunkers werden gebouwd in dit kader (zie Oude Roeselarestraat zonder nummer).

• ERVINCK L., DEBAEKE S., Het drama van Esen, Koksijde, 1996, p. 25.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn