Vladslostraat (Esen)

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Diksmuide
Deelgemeente Onbepaald
Straat Vladslostraat

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Diksmuide (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Straat met een recht tracé die de dorpskom van Esen (met de Sint-Pieterskerk op het Esenplein) verbindt met die van Vladslo. Vroeger ook wel “Statiestraat” genoemd naar het afgebroken station op de in 1858 aangelegde spoorlijn nr. 73 Lichtervelde-Kortemark-Diksmuide-Veurne. Voor de Eerste Wereldoorlog was het station opgetrokken in een neoclassicistische, sobere baksteenarchitectuur, typisch voor genoemde spoorlijn. Het is niet duidelijk of het station na de oorlog nog heropgebouwd werd (het is alleszins niet bewaard). De tot garage verbouwde "Gildezaal-Concordia" uit de wederopbouwperiode (Vladslostraat nr. 6) markeert het straatbeeld. Voorts enkele doorsnee-burgerhuizen uit de wederopbouwperiode, o.m. nr. 7: diephuis met verhoogde tuitgevel en links aansluitende muur met korfboognissen. Bij de spooroverweg, herberg "HET ESENHOF" cf. infra nr. 8.
Langs de Vladslostraat loopt het zogenaamde "Kanaal van Esen", een smal kanaal, voor het eerst aangeduid op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut van 1883. Aan het einde van de dorpskom, recent monumentje met anker, vermoedelijk verwijzend naar transport via het water.

DE BOT H., Stationsarchitectuur in België, Deel I, 1835-1914, Turnhout, 2002, p. 124-125.
ERVINCK L., DEBAEKE S., Het drama van Esen, Koksijde, 1996, p. 72, 122, 169.

Bron: Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Esen

Esen (Diksmuide)

omvat Herberg Het Esenhof

Vladslostraat 8, Diksmuide (West-Vlaanderen)

Geen afbeelding beschikbaar

is gerelateerd aan Vladslostraat (Vladslo)

Vladslostraat (Diksmuide)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.