Dodengangstraat

Beschrijving

Landelijke verbindingsweg tussen de IJzerdijk en de Kaaskerkestraat met verspreide hoevebouw. Ongeveer halverwege wordt de Dodengangstraat doorsneden door de spoorwegberm van de gedesaffecteerde spoorlijn nummer 74 Diksmuide-Nieuwpoort (februari 1868-1974), thans als recreatieve as, de zogenaamde "Frontzate" uitgebouwd (zie spoorwegberm voormalige spoorlijn Diksmuide-Nieuwpoort). Als tracé reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Voortijds "Kwaede Straet" genaamd, zie de kaart van het Militair Cartografisch Instituut (circa 1883). De huidige benaming gaat terug op zijn functie tijdens de Eerste Wereldoorlog als ontsluitingsweg naar de zogenaamde Dodengang, die ten westen van de IJzerdijk is ingeplant.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn